maandag 21 november 2011

Welvaart of welzijn...


Waar draait het nu werkelijk om in het leven? Wat is ‘echt` belangrijk? Hoe lang gaan mensen door met iets wat ze niet echt werkelijk zelf willen, maar omdat ze in een soort van vicieuze cirkel zitten toch maar doorgaan?!  Kies je voor geld of voor gezondheid? Welvaart of welzijn? Wayne Dyer schreef in een van zijn boeken dat er maar weinig mensen op hun sterfbed denken: “ had ik maar meer tijd op kantoor  doorgebracht ”. Als je voor het echte dilemma in het leven staat valt er zoveel weg en beseffen we pas echt wat belangrijk is en hoe we op ons leven terug zouden willen kijken. Het lijkt vechten maar het heeft vaak te maken met loslaten en doen wat je echt leuk vindt. Als je daarvoor durft te kiezen dan kan het beste in jezelf naar boven komen. Het leven is nu eenmaal één grote leerschool en soms stoten we ons hoofd nog wel eens, dit is gewoon menselijk en vaak leren we daar weer van. Probeer soms toch even stil te staan bij jezelf en gun jezelf een moment om hierover na te denken. Waar kies jij voor?

Elke maand zal ik de kern (essentie) van een homeopathisch geneesmiddel beschrijven. Het leuke ervan is dat het voor zal komen dat je jezelf of iemand uit je omgeving in het type van het middel zal herkennen.  De werkwijze van een homeopaat is het vinden van het homeopathische geneesmiddel dat het totaalbeeld en algehele toestand van een persoon laat zien. Dit noemen we een constitutiebehandeling. De mentale, psychische, emotionele en fysieke symptomen zijn een uitdrukking van de eigen unieke beleving van een mens en als een homeopaat deze beleving begrijpt dan wordt tevens het levensthema en het daarbij passende geneesmiddel begrepen. Daarom wordt een homeopathisch consult vaak als helend ervaren, omdat mensen zich in hun kern begrepen voelen.

Homeopathisch geneesmiddelbeeld van Nux vomica
Nux vomica heet ook wel Braaknoot en is familie van de Loganiaceae. De essentie van het middel is dat het een `te middel` is op veel vlakken. Er is veel irritatie, uitputting en mentale overbelasting en vaak is er overmatig gebruik van stimulantia (eten, roken, alcohol, koffie). Deze personen zijn vaak doelgericht, zeer ambitieus, zelfverzekerd, impulsief, leidinggevend, plichtsgevoelig, workaholic, materialistisch, pietluttig, efficiënt en kunnen slecht tegen onrecht. Hier gaan ze ook vaak tegenin, ook al is de ander sterker. Ze gaan echt voor hun doel, ze gaan voor de punten. Ze kunnen vrij kouwelijk zijn en gevoelig voor tocht. Ze vallen vaak afgemat in slaap, maar worden dan vroeg wakker,rond 4 uur, half 5. Lichamelijk kunnen ze last hebben op het gebied van de spijsvertering zoals: diarree, constipatie, maagzweer of maagzuur of  klachten rondom het zenuwstelsel hebben zoals stress, overspannenheid en een burn-out.

Door: Esther van Kommer januari 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten